Reviews Ben Straatman Makelaardij

Aanvraag nieuw energielabel mogelijk toch online


Er is nogal wat te doen rondom het nieuwe energielabel. Vanaf 1 januari geldt namelijk dat alleen een labeladviseur een energielabel mag toekennen aan een woning en dat de online variant daarmee vervalt. Met als direct gevolg een aanzienlijke stijging van de kosten. Dankzij een ingediend amendement blijft de online variant wellicht toch beschikbaar.

Stijging van de kosten

Het oorspronkelijke plan is om een labeladviseur in te schakelen voor een technisch uitgebreider energielabel. Met dit plan wordt de consument echter behoorlijk op kosten gejaagd. Waar eerder een label vanaf € 2,- kan worden aangevraagd, betaalt de consument vanaf 1 januari 2021 zeker € 250,- voor het verkrijgen van een energielabel. 

Nieuwe mogelijkheden

In 2020 is vanuit de Kamer een motie ingediend waarin is gevraagd om uitstel, maar deze motie is eerder al afgewezen. Toch lijken er nieuwe mogelijkheden te ontstaan waarin het realistisch is dat er toch een optie is tot het online aanvragen van een energielabel om daarmee de kosten alsnog te drukken.

Goedgekeurd amendement

Dankzij een goedgekeurd amendement, ingediend door Tweede Kamerleden Koerhuis (VVD) en Terpstra (CDA),wordt onderzocht of het energielabel ook na 31 december 2020 online aangevraagd kan worden, eventueel met ondersteuning van een adviseur op afstand. Doel van deze aanpak is het verlagen van de kosten. 

Energielabel in advertenties

Dit onderzoek neemt enkele maanden in beslag en daarom geldt voor de eerste helft van 2021 sowieso de nieuwe aanvraagprocedure, waarbij een adviseur bij de consument langskomt. Daarnaast is het vanaf deze datum ook verplicht een geldig energielabel te melden in advertenties voor de verkoop van een woning op woningsite Funda.

Meer nieuws

Verstandig overbieden

Inmiddels is het eerder regel dan uitzondering: bieden boven de vraagprijs. In deze krappe woningmarkt staan huizen inmiddels te koop voor een vanaf prijs en

Verder lezen »

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws.