De schaatsen staan inmiddels in het vet, de eerste vogels beginnen rustig weer te fluiten en de zon neemt langzaam in kracht toe. Tijd om de grauwe aanblik van de tuin om te toveren tot een tuin die klaar is voor de lente.
Aan de slag
Het gezegde luidt ‘Maart roert zijn staart’ en dat staat ongeveer gelijk aan ‘het kan vriezen, het kan dooien’. Waar de eerste zonnestralen in maart al aanvoelen als de lente, kan het ’s nachts soms nog een paar graden onder nul zijn. Hoe moet dat nu met de tuin? Zodra de zon schijnt wilt u daar van kunnen genieten in een frisse tuin die niet meer doet denken aan de strenge winter die is geweest. Gelukkig zijn er genoeg manieren om in maart al in uw tuin aan de slag te kunnen.
Gazononderhoud
Om te beginnen is uw gazon toe aan een beetje zon. Voordat de temperatuur onder nul begon te zakken heeft u voor het laatst de gazonmaaier over uw gras laten gaan. Het gras is inmiddels al aardig weer wat centimeters gestegen en mist de diepgroene kleur waar u zo trots op was. Geen nood, met de volgende tips heeft u straks weer een gazon dat altijd groener is dan die van uw buurman.
- Het gras krijgt extra ruimte om te groeien door met een hark de viltlaag, die zich afgelopen winter heeft gevormd, van het gazon af te halen.
- Geef het gras extra lucht door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.
- Begin vanaf nu met regelmatig maaien, maar maai het gras de eerste paar keer niet te kort. Verwijder het grasmaaisel de eerste keren volledig, anders krijgt het gras te weinig lucht, water en meststoffen.
- Tegen het einde van maart mag u al beginnen met kalken en bemesten.
Gaat u een nieuw gazon aanleggen? De voorbereidingen voor het nieuwe gazon kunnen vanaf nu afgerond worden. De omgespitte grond is nu gezakt en kan geëgaliseerd en fijnkruimelig geharkt worden. Zaaien kan vanaf nu tot in de herfst. Het zaaien in de zomer wordt afgeraden vanwege het warme weer.
Vijveronderhoud
Het ijs is inmiddels van uw sloot verdwenen en gelukkig hebben de vissen de korte, maar strenge kou weten te trotseren. Vanaf maart vraagt ook uw vijver weer enig onderhoud.
- Zodra het water een temperatuur van 10°C heeft bereikt, mogen de vissen een beetje voedsel krijgen. Geef ze niet te veel, want als ze nog veel voedsel laten liggen bevordert dit de algengroei.
- Na koude wintermaanden gaat de conditie van de vissen altijd sterk achteruit. Controleer de vissen daarom zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen.
- Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later in maart en april voorkomen.
- Verwijder afgestorven plantendelen van het vorige jaar. Verwijder ook al het bodemvuil dat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren.
Verzorging beplanting
In deze tijd vraagt de tuin ook altijd om nieuwe beplanting of verzorging van de bestaande planten. Tijd om te verpotten, planten en snoeien.
- Verplant hagen, heesters en bomen met blote wortel. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner.
- Bescherm plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen zodat de vogels de groente- of plantblaadje, maar ook kiemende zaden niet op eten.
- Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden. De uitgebloeide bloemen vragen anders te veel energie van de andere planten.
- Exotische kuipplanten die de hele winter binnen in de kas of in de kamer hebben gestaan, kunnen nu bij mooi weer bij het open raam neergezet worden zodat de planten voorbereid en enigszins afgehard worden.
Moestuin in maart
De moestuin krijgt steeds een belangrijkere plek in de tuin. Met alle huidige verhalen over bestrijdingsmiddelen, ziektekiemen en ander ‘besmet’ groente en fruit wordt steeds meer gekozen voor groente en fruit uit eigen tuin. In maart kan al een begin gemaakt worden met de moestuin.
- Tijdens de maand maart kunnen al diverse soorten groenten worden gezaaid. Denk hierbij aan groenten zoals rijserwten, sjalotten, ajuinen, spinazie, komkommers, sla, wortels, pastinaken, radijsjes, prei, paprika, aubergine en tomaten. Als bescherming tegen de kou kunt u boven het zaaibed een vliesdoek leggen.
- Zaai nooit te diep, te dicht en teveel ineens. Meng het zaad met wat fijn scherpzand voor een gelijkmatige zaaiing.
- Meestal is een zaaidiepte van 1,5 cm voldoende. De algemene regel is dat het zaad 2 tot 3 maal zijn eigen diepte gelegd wordt. Zaai op een zware grond zaaien iets minder diep.
- Keukenkruiden zoals peterselie, bieslook, dille, kervel, dragon en salie moeten in deze tijd van het jaar op een zonnig en warm plekje woorden gezaaid.
Snoeien
Na de winter staan er altijd heel wat dode takken in de tuin, afkomstig van uw hagen, bomen en andere planten. In maart is het tijd om te gaan snoeien.
- Snijd de zijtakken van de klimrozen tot ongeveer boven het vijfde oog terug. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen.
- Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.
- Knip of snoei dorre delen van de vaste planten. Knip deze delen in kleine stukjes en laat ze liggen zodat ze als organisch materiaal verteren op de grond.
- Snoei de klimop terug. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.
Al deze onderhoudstips dragen bij aan de duurzaamheid van uw tuin. U zult zien dat uw gras groener is dan ooit, de planten nog niet eerder zo vol zijn geweest en uw vijver meer leeft dan voorgaande jaren. Veel voorjaarsplezier!