Reviews Ben Straatman Makelaardij

Wat is het gevaar van bieden boven de vraagprijs?

Door een grote vraag naar koophuizen wordt er massaal boven de vraagprijs geboden door potentiële kopers. Om een huis te bemachtigen moet u hierin mee gaan, maar bieden boven de vraagprijs is niet zonder risico’s. Wat zijn de gevaren van het overbieden?

Op dit moment is de huizenmarkt een verkopersmarkt. Dat wil zeggen dat het aanbod van huizen kleiner is dan de vraag. Er is sprake van schaarste, en dat zorgt voor stijgende huizenprijzen. Zodra er een huis in de verkoop komt, zijn er vaak al tientallen geïnteresseerden die een bezichtiging in willen plannen. Het bieden boven de vraagprijs wordt steeds gebruikelijker. Volgens de NVM is er in januari en februari 2021 door 62% van de huizenkopers boven de vraagprijs geboden.

Potentiële kopers drijven de koopsom op

Als er meerdere geïnteresseerden zijn, zorgt dit vaak voor het opstuwen van de bedragen die worden geboden. Potentiële kopers weten dat er soms wel tienduizenden euro’s boven de vraagprijs wordt geboden, dus houden ze daar bij de biedingen al rekening mee en leggen een hoog bod neer. Door het overbieden worden de huizenprijzen nog verder opgedreven. Toch is het goed voor te stellen als je een huis wilt kopen.

Wat is het gevaar van het bieden boven de vraagprijs?

Voor het financieren van een huis moeten we een onderscheid maken tussen wat je maximaal kunt lenen op je inkomen en wat je maximaal voor een huis kunt lenen. Op je inkomen kun je bijvoorbeeld maximaal €350.000 lenen. Als een huis een getaxeerde waarde heeft van €250.000, is dit het maximale bedrag wat u aan hypotheek kunt krijgen. Je kunt namelijk maximaal 100% van de waarde van een huis aan hypotheek krijgen. In een voorbeeld lichten we het onderscheid toe.

Voorbeeld
Je bezichtigt een huis met een vraagprijs van €300.000. Na het bezichtigen bent je nog steeds enthousiast en je gaat bieden op het huis. Je legt een bod neer van €325.000. Volgens de hypotheekadviseur kun je dit bedrag met gemak lenen gebaseerd op het inkomen. De verkopers gaan akkoord en je gaat de hypotheek regelen. Voor de financiering wordt het huis door een onafhankelijke taxateur geschat op een waarde van €300.000. Door deze taxatie kun je maximaal €300.000 aan hypotheek krijgen. Met andere worden: de koop kan alleen doorgaan als je het resterende bedrag (€25.000) met spaargeld kunt betalen.

Door het overbieden koop je een huis boven de waarde

Stel, je koopt het huis uit ons voorbeeld voor €325.000, waarbij je €25.000 aan spaargeld investeert. Als je het huis snel weer verkoopt, is het mogelijk dat je het huis niet zult verkopen voor het bedrag dat je ervoor hebt gegeven. Het weer moeten verkopen is vooral zuur als de huizenprijzen de komende jaren zouden gaan zakken. Hierdoor wordt het verschil tussen het door jouw geïnvesteerde bedrag en de verkoopwaarde van het huis steeds groter in uw nadeel.

Bied verstandig op een huis

In een poging om een huis te kopen moet je waken voor een te hoog bod. Na de aankoop moet je namelijk wel in staat zijn om de maandlasten op te brengen en je wilt jezelf niet te diep in de schulden steken. Laat de hypotheekadviseur niet alleen de maximale hypotheek op basis van jouw inkomen bepalen, maar neem ook mee in de overweging welke maandlasten eruit voortvloeien. Je moet na het kopen ook nog financiële ruimte hebben om leuke dingen te doen. Je wilt niet 30 jaar kromliggen voor het alleen maar op kunnen brengen van de hypotheeklasten.

Ben je op zoek naar een koophuis en kun je onze hulp goed gebruiken? Laat het ons weten en wij helpen je in de zoektocht.

Meer nieuws

Verstandig overbieden

Inmiddels is het eerder regel dan uitzondering: bieden boven de vraagprijs. In deze krappe woningmarkt staan huizen inmiddels te koop voor een vanaf prijs en

Verder lezen »

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws.